03/17/2022
door Admin Admin

Vorm online een band, promoot je muziek, koop aangepaste beats, geluidspartijen en deel je beat of track als royalty-vrije loop met ons. Werk samen om online beats te maken met de beste loopmakers van over de hele wereld op het Forum voor muzikanten en beatmakers. Blijf op de hoogte van Muzieknieuws en leer van FL Studio Video Tutorials en de artikelen op de Blog . Gratis downloads van DAW-muzieksoftware, VST- en instrumentpakketten voor FL Studio, Pro Tools, Logic, Ableton en het gebruik van de meest populaire gratis DAW-software, Fruity Loop-plug-ins, MIDI's en meer.

De Universal Audio 1176 – Een tijdloze compressor

1966 was een belangrijk jaar in de professionele audiowereld, aangezien er aanzienlijke verschuivingen plaatsvonden in de opname- en verwerkingstechnologie. Buizen klonken geweldig, maar waren moeilijk te onderhouden, versleten of smolten en moesten vrij vaak worden vervangen. Bill Putnam ontwikkelde door zijn experimenten met solid-state technologie voorversterkers en compressoren die op transistors steunden in plaats van op vacuümbuizen. Als gevolg hiervan werden zijn 175 en 176 buiscompressoren opnieuw ontworpen en omgedoopt tot de op Urei 1176 FET (Field-Effect Transistor) gebaseerde compressor, die in 1968 werd uitgebracht als piekbegrenzer en nivelleringsversterker.

De aanvalstijd van de 1176, op het moment van uitgave, was voorheen ongehoord, en het blijft een van de snelste aanvalscompressoren tot nu toe, met een aanvalstijd van 20 microseconden, slechts 0,0002 seconden. Met deze bijna onmiddellijke snelheid is hij in staat om bijna 100% van de transiënten op te vangen in snelle aanvalsinstrumenten zoals drums en akoestische gitaren, en hij kon zware vocale compressie aan zonder zelfs maar te zweten. Dit bleek een van de belangrijkste verkoopargumenten voor de 1176 te worden en de eenheden begonnen over de hele wereld aan populariteit te winnen. Een ander uniek kenmerk van deze compressor was dat hij graag hard geraakt werd qua signaalniveau. Gemiddeld klonk de 1176 het beste wanneer hij 5-7 dB versterkingsreductie uitvoerde, in plaats van gemiddeld 3 dB voor de meeste compressoren. De FET-circuits zouden de audiobron genereus een karakteristieke harmonische kleuring geven, zelfs als er geen compressie werd gebruikt, en deze harmonischen zouden steeds duidelijker worden naarmate de compressor harder moest werken. Het effect was zelfs zo aangenaam dat de 1176 als een hulpmiddel voor het kleuren van audio werd gebruikt, met de aanvalsregeling van de compressor ingesteld op 'Uit'. De voorversterker had ook ongeveer 45dB clean headroom, waardoor de compressor ook bruikbaar was als microfoonvoorversterker.

Hoe de 1176 werkt

De 1176 is misschien wel het meest bekende voorbeeld van een feedbackcompressor geworden (in tegenstelling tot een feedforward-stijl). Elke compressor heeft een detectiecircuit dat het compressiecircuit vertelt wanneer het niveau van het binnenkomende signaal moet worden aangepast. Bij feed forward-compressoren is de detector vóór het compressiecircuit geplaatst, bij feedbackcompressoren achter het compressiecircuit. Dit resulteert in een zeer kleine vertraging in de aanvalstijd en het detectorcircuit besteedt het grootste deel van zijn tijd aan het luisteren naar een reeds gecomprimeerd signaal, waardoor de compressie zelf vloeiender en muzikaler klinkt. In het geval van de 1176 is het eerste dat het audiosignaal raakt een lijningangstransformator, die het geluid kleurt en harmonisch rijk maakt. Het volgende deel van het circuit betreft de FET (de transistor), die fungeert als een variabele spanningsregeling en gevarieerde signalen naar de compressie- en detectiecircuits stuurt. Het signaal gaat vervolgens door een uitgangstransformator, die een andere kleurlaag op het signaal aanbrengt wanneer het de processor verlaat. Door zoveel 'niet-transparante' componenten in de schakeling te hebben, moest de FET in een zeer smal, lineair bereik werken en moesten er maatregelen worden genomen om de negatieve terugkoppeling van de uitgangsversterker te omsluiten, om de kleuring te beperken tot muzikale en nuttige harmonischen, in plaats van volledige, hardhandige vervorming.

De compressor heeft een variabele (maar niet regelbare) drempel, die afhangt van de geselecteerde verhouding. De ratio's 4:1 en 8:1 waren bedoeld voor compressie en 12:1 en 20:1 voor limiting. Hoe hoger de verhouding moest zijn, hoe hoger ook de drempel voor compressie werd. De laagste ratio had ook de zachtste compressiecurve, of knie, die steiler en meer plateau-achtig werd naarmate de ratio toenam. De ingangsversterkingsregeling wordt gebruikt om het signaal naar de vereiste hoeveelheid te sturen om aan de drempel te voldoen, en de uitgangsregeling compenseert eventuele winst die verloren gaat tijdens compressie, hoewel het hard sturen van de ingang ook betekende dat de uitgangsregeling lager moest worden gezet om behoud constante piekniveaus tijdens het proces. Een zeer uniek kenmerk van de compressor op het moment van release, was het feit dat de attack- en release-tijd continu variabel waren, en niet variabel in stappen. Dit gaf de ingenieur veel nauwkeurige controle over de tijdconstanten van de compressor, en stelde hen in staat de enveloppen nauwkeuriger en muzikaal vorm te geven.

Elk van de ratio-knoppen op de 1176 is bedoeld om exclusief te worden gebruikt, maar er werd ontdekt dat het samen indrukken van alle vier de knoppen leidde tot een totaal verschilhuurgeluid dat door het apparaat wordt geproduceerd. Niet alleen verhoogde de harmonische inhoud van de eenheid aanzienlijk, maar het maakte ook merkbare verschillen in de aanvals- en loslaatkarakteristieken. De 1176 is altijd een programma-afhankelijke compressor geweest, die uniek reageert op het materiaal dat erin wordt ingevoerd. Deze programma-afhankelijkheid neemt toe wanneer alle knoppen worden ingedrukt, en hoewel de reactie op transiënten consistent en getrouw blijft, worden de vrijgavekarakteristieken nog gevoeliger dan normaal voor het materiaal dat in de compressor wordt gevoerd. De verhouding van deze modus ligt ergens tussen 12:1 en 20:1, en de compressiecurve ontwikkelt een zeer harde knie en wordt als een plateau, zeer dicht bij het grensgebied. Een combinatie van dit alles geeft de all-buttons-in-modus zijn karakteristieke overgedreven, verzadigde geluid, en is misschien wel het feeststuk van de compressor geworden.

Conclusie

Het is veilig om te zeggen dat duizenden merken 1176 replica's of eerbetoon hebben gemaakt sinds de compressor een cultstatus verwierf, en vrijwel elke fabrikant van plug-ins heeft een plug-in die bedoeld is om te klinken als, en er soms uit te zien als de 1176 als goed. De eerste fabrikant die een 1176-kloon maakte, was Purple Audio, met hun MC77. Moderne herzieningen en verbeteringen hebben het tot een 'originele', unieke compressor op zich gemaakt, en er is nu zelfs een plug-in versie van het apparaat beschikbaar voor aankoop. Met name Black Lion Audio heeft de 'unicorn' blauwe streep 1176 van de beroemde mix-engineer Chris Lord-Alge nagebootst en heeft deze de Bluey genoemd. Warm Audio maakt ook een redelijk getrouwe 1176-kloon.

Opmerkingen

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling

FAQ

No FAQ found